ACTUALITAT

Els perills del telèfon mòbil al volant


Els perills del telèfon mòbil al volant
Publicat el: 05/10/2017

En el decurs del 2016, el departament de policia d’Andorra va imposar 117 sancions per l’ús del telèfon mòbil durant la conducció. Malgrat que el nombre de sancions ha disminuït al llarg dels últims cinc anys (372 sancions al 2011 per la utilització del mòbil mentre es condueix), continua sent una de les tipologies de sancions que més preocupen i cavall de batalla per a policies, agents de circulació i educadors vials, que busquen millorar el comportament del conductor davant del volant.

De fet, anualment el departament de policia realitza campanyes específiques de seguretat viària per evitar i controlar precisament l’ús del mòbil entre els conductors, i per tant reduir i millorar la seguretat al cotxe i dels vianants.

Un mal hàbit

Utilitzar el telèfon mòbil durant la conducció representa un element de distracció i incrementa el risc de poder patir un accident de trànsit. En aquest sentit, s’ha d’evitar utilitzar el mòbil mentre es condueix. Moltes de les trucades que fas o reps poden esperar, així com també els missatges de text. 

No es pot fer tot alhora

Respondre a una trucada o a un missatge mentre condueixes pot tenir conseqüències fatals. Conduir i parlar alhora per telèfon implica:

 • Perdre la capacitat de concentració necessària
 • Desviar la vista de la carretera
 • Deixar d’utilitzar les dues mans per conduir per atendre al telèfon
 • Augmentar el temps de reacció
 • No mantenir una velocitat constant (la velocitat mitjana baixa un 12%)
 • No respectar en moltes ocasions la distància de seguretat
 • No percebre prop del 40% dels senyals de trànsit
 • Accelerar el ritme cardíac durant la trucada

Estudis al respecte

L’Institut Guttmann de Barcelona (hospital dedicat a la neurorehabilitació, on molts dels seus pacients són ingressats per lesions medul·lars o traumatismes cranioencefàlics a causa d’accidents de trànsit) celebrava l’any passat una jornada sobre mobilitat, convivència i seguretat viària, les conclusions de les quals asseguraven que l’ús de les noves tecnologies -sobretot l’ús inadequat dels dispositius mòbils- és una de les principals causes de l’increment dels accidents de trànsit, ja que ens distrauen.

A Catalunya, el 30% dels accidents de trànsit al 2016 van ser per una distracció al volant i, molts d’ells, per culpa de l’ús de les noves tecnologies.

D’altra banda, un estudi fet al 2015 per neurocientífics de l’Hospital Nacional de Parapléjicos de Toledo afirmava que el cervell humà és incapaç de gestionar degudament la conducció i atendre al mòbil a la vegada. Això passa quan dues accions requereixen d’un percentatge molt alt de concentració, com és el cas de conduir o escriure un missatge amb el mòbil. En cas d’haver de reaccionar ràpid, respondrem ineficaçment, ja que tindrem una capacitat de reacció més lenta.

Un perill també per al vianant

La distracció del vianant mentre fa ús de les noves tecnologies és converteix també en un factor important de l’increment de la sinistralitat viària. L’individu que ho practica (la gran majoria de la població, no ens enganyem) es coneix com a ‘smombies’ (de les paraules ‘smartphone’ i zombi).

A Espanya (segons dades de la Dirección General de Tráfico del 2015), el 98% dels accidents amb un vianant com a responsable tenen com a causa la distracció per l’ús del mòbil. De fet, l’addicció al mòbil (la major part del temps que passem connectats a Internet ho fem a través del mòbil) ha fet que en alguns països s’hagin implementat senyals de perill específics per avisar d’aquesta circumstància (com és el cas d’Estocolm).

Pedagogia per prevenir accidents

Per tal de disminuir les víctimes a la carretera, són de vital importància les campanyes de prevenció i conscienciació. A més a més d’engegar aquest tipus de campanyes per reduir aquesta tendència de sinistralitat, és important també centrar esforços en matèria de pedagogia per als conductors del futur.

Si ets conductor, és important:

 • No utilitzar el telèfon mentre condueixes
 • No utilitzar dispositius de mans lliures en la mesura del possible
 • Portar el telèfon en silenci per evitar distraccions
 • En cas de trucada important, que atengui el telèfon la persona que t’acompanya al vehicle (en cas d’anar amb algú)
 • Si és imprescindible fer una trucada o enviar un missatge, fes una parada en un lloc habilitat i realitza la trucada.