ACTUALITAT

S'incrementen les matriculacions de vehicles elèctrics el 2017


S'incrementen les matriculacions de vehicles elèctrics el 2017
Publicat el: 10/08/2017

Andorra continua entre els cinc estats europeus amb més penetració del vehicle elèctric. Aquest 2017 ja s'han matriculat 104 vehicles elèctrics (70 elèctrics purs i 34 híbrids endollables), el que suposa un increment del 14% respecte al 2016 i, per primera vegada, la matriculació de vehicles dièsel, els més contaminants, ha disminuït. Així ho ha anunciat el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya. 

Balanç del Pla Engega

El Pla Engega ha accelerat la matriculació de vehicles elèctrics en els set primers mesos del 2017, ja pràcticament el doble respecte a l’any passat. És el que Saboya ha anomenat “l’efecte del Pla Engega”, que té com a vocació premiar la compra de vehicles elèctrics purs i híbrids endollables, amb l’objectiu de promocionar la mobilitat elèctrica, i que sembla que està produint “un canvi en el comportament del consumidor”. De fet, l’Engega ha exhaurit ja 650.000 euros dels 850.000 destinats al pla aquest 2017, amb més d’un centenar de matriculacions i més d’una cinquantena de cotxes desballestats, i per tant queden disponibles 200.000 euros per continuar atorgant ajuts a la mobilitat elèctrica. El ministre ha destacat que durant el 2017 s'ha produït un augment substancial dels vehicles elèctrics purs per davant dels híbrids (de fet, les ajudes han volgut potenciar l'adquisició de vehicles elèctrics purs, amb ajudes de 8000 euros, enfront als 4000 euros atorgats per a la compra d'híbrids endollables). Enguany hi ha hagut també un increment notable dels ajuts a les motocicletes.

El vehicle dièsel perd el lideratge

D’altra banda, segons ha explicat Saboya, la matriculació de vehicles de benzina s’ha incrementat un 38% respecte a les xifres del 2016, mentre que les xifres del dièsel es fixen en un 7% respecte al 2016, una xifra inferior que mostra la pèrdua de lideratge del dièsel com a vehicle més venut. Amb tot, les matriculacions han augmentat un 22% del gener al juliol del 2017 respecte a l’any passat, amb més de 4.000 matriculacions, xifres que mostren la recuperació econòmica ja que són pràcticament equiparables amb les xifres del 2007, just abans de la crisi econòmica. “Les matriculacions de turismes tornen a nivells del 2007, però amb vehicles més eficients i donant un impuls a l’elèctric”, segons ha manifestat Saboya. D’aquesta manera, les xifres actuals doblen els mínims del 2012, moment en què la venda de vehicles va recollir les dades més baixes. 

D’entre els motius que han afavorit aquesta recuperació hi ha, segons el ministre d’Economia,  la consolidació de la penetració del vehicle elèctric (un 5% el 2017, posicionant Andorra entre el top 5 europeu en penetració del vehicle elèctric) i el fet que el vehicle dièsel perd el lideratge en turismes, situant-se en el seu mínim, fet que no es donava des del 2000. El vehicle industrial també torna a nivells del 2007, i renova cada vegada més la seva flota amb vehicle elèctric.