ACTUALITAT

Consells de seguretat per avançar els ciclistes.


Consells de seguretat per avançar els ciclistes.
Publicat el: 16/08/2018

Aprèn com avançar a ciclistes: consells per a bons conductors.

Parlar de xifres i estadístiques no sol suscitar molt interès en el lector, però quan darrere de cada número s’amaga una víctima, tots hauríem de prestar més atenció.

Des de l’ACA pensem que conèixer les dades ajuda a prendre consciència del gran drama que estan vivint els ciclistes a les carreteres.

En l’última dècada més de 400 persones han mort a Espanya mentre circulaven en bicicleta segons dades de la DGT. El nombre d’accidents s’ha duplicat en les vies interurbanes en els últims set anys. Al 2016, segons les estadístiques definitives de Trànsit, van morir 33 persones i 44 més durant el 2017. De fet, aquest any, rara ha estat la setmana en què no s’hagi produït cap atropellament amb víctimes ciclistes.

Els automobilistes podem contribuir a canviar aquesta situació, i evitar moltes tragèdies si som millors conductors i si sabem com hem d’actuar quan ens trobem amb ciclistes mentre circulem.

 

Consells conductors

 

Normes d’avançament

·    Manté una distància de seguretat quan tens un ciclista davant teu, fins que creguis oportú i segur avançar-lo i no et precipitis

·    Segons les normes de circulació, la distància que hi ha d’haver entre el ciclista i el vehicle que l’avançarà serà d’un mínim de 1,5 metres. Has de mantenir aquesta distància fins i tot si per això has de trepitjar una línia contínua. Si no compleixes aquesta norma i no redueixes la velocitat, es pot produir l’anomenat “efecte embornal”, que provoca la pèrdua del control de la bicicleta, especialment quan el que avança és un vehicle pesat.

·    La maniobra d’avançament a ciclistes a la pràctica és més complexa del que sembla perquè cal ocupar gran part o fins i tot la totalitat del carril esquerre de la calçada. Per tant, pren-te el teu temps i comprova sempre que no vingui ningú de cara.

·    Si vas a avançar un ciclista i de front s’aproxima un altre, no podràs avançar si no és possible mantenir la separació lateral mínima de 1,5 metres amb tots dos. “No avancis posant en perill o entorpint a ciclistes que circulin en sentit contrari“.

·    No toquis la botzina quan fas un avançament, no et cal avisar el ciclista, en lloc d’avisar l’únic que faràs és espantar-lo.

 

Recorda que:

·    Els ciclistes tenen prioritat de pas respecte als vehicles de motor quan circulen per un carril bici o voral degudament senyalitzat.

·    En els encreuaments i les rotondes, cedeix la prioritat al ciclista i manté una distància de seguretat.

 

Ciclistes