ACTUALITAT

Turismes G, la revitalització d'una categoria important


Turismes G, la revitalització d'una categoria important
Publicat el: 30/01/2018

Entre les millores reglamentàries que s'han introduït en la present temporada de les Crèdit Andorrà GSeries hi figura la potenciació de la categoria Turismes G, vehicles prototip carrossats, de 4 rodes motrius basats sobre una cèl·lula central de turisme, sostre rígid i aspecte exterior d'un automòbil de turisme, amb una cilindrada màxima de fins a 3.500cc.

Els Turismes G compten amb un passat de gran èxit en aquest campionat andorrà de velocitat sobre gel, amb tres títols absoluts que demostren la seva plena validesa competitiva com a vehicle per triomfar en curses sobre gel. Els resultats de la passada G1 avalen completament aquest punt, ja que el Peugeot 208 ‘Turisme G’ de Xevi Pons va rivalitzar constantment amb el Ford ‘Proto G’ de Carlos Ezpeleta, quedant tots dos separats a final de cursa per només 1 punt.

L'evolució constant que han experimentat en els últims anys els Protos G (amb xassís multitubular i motor atmosfèric fins a 2.3 litres) els ha fet dominadors de les tres últimes edicions de les Crèdit Andorrà GSeries. Els Protos G tenen al seu favor el factor pes, però els Turismes G són vehicles més moderns i tecnològicament avançats, la qual cosa d'alguna manera equilibra la balança. És per aquest motiu que l’Automòbil Club d’Andorra està potenciant en 2018 aquesta categoria per acostar-la en la mesura del possible a l'esplendor de fa uns anys.

Les Crèdit Andorrà GSeries 2018 compten amb un protagonisme ben definit dels Turismes G, celebrant al final de cada cursa un podi específic per a ells, d'igual importància i dotació que el que també tenen els Protos G i la categoria GS2 (GiAND Cars).

Tots aquests arguments van dirigits clarament a facilitar la participació dels vehicles R5, una categoria de competició molt acceptada a tota Europa i amb moltes unitats competint en ral·lis de tot tipus. Els R5 són vehicles d'última generació i tecnologia avançada, amb caixa seqüencial (en lloc del canvi en H) i un gran equilibri del conjunt, cotxes que ja estan donant molt de joc en les Crèdit Andorrà GSeries 2018.

PCR Sport, amb Gerard de la Casa, i Calm Competició, amb el concurs entre altres pilots de Xevi Pons, es presentaran a totes les curses amb mecàniques afinades per competir en Turismes G. Això i la possible arribada d'altres unitats pot fer créixer numèrica i qualitativament la categoria.

Els títols dels Turismes G en les Crèdit Andorrà GSeries són tres: 2014 amb Xevi Pons (Mini Cooper), 2013 amb Xevi Pons (Citroën C2) i 2010 amb Agustí Albareda (Lancia Delta).

Classificació provisional Turismes G 2018
1- Xevi Pons (Peugeot 208/Calm Competició), 34 punts (2n absolut)
2- Gerard de la Casa (Mini/PCR Sport), 29 punts (4t absolut)
3- Pedro Font (Peugeot 208/Calm Competició), 24 punts (6è absolut)
4- Josep Maria Salvans (Peugeot 208/Calm Competició), 13 punts (12è absolut)