Notícies

ACA eSports Sim Cycling: un nou projecte esportiu per a impulsar la igualtat de gènere en l’ecosistema dels eSports

ACA eSports Sim Cycling: un nou projecte esportiu per a impulsar la igualtat de gènere en l’ecosistema dels eSports

Magalí Salomon i Anna Sonnery són les dues ciclistes

18/07/2024

9/7/2024. Avui, les noves instal·lacions de l’ACA eSports Center, ubicades a la planta 4 de l’Automòbil Club d’Andorra (ACA CLUB), han acollit la presentació del nou esport digital del Club, sota la branca ACA eSports: el sim cycling.

Magalí Salomon i Anna Sonnery són les dues ciclistes que, sota la responsabilitat esportiva de Kilian Folguera, des de fa sis mesos s’entrenen i es preparen per afrontar un itinerari de competicions que començarà l’octubre d’aquest any fins al febrer de l’any 2025, en la disciplina de ciclisme simulat.

Montserrat Capdevila, tresorera i integrant del Consell Directiu d’ACA CLUB, ha obert l’acte de presentació i, entre altres aspectes, ha destacat: «A Andorra tenim una situació ideal per a desenvolupar projectes d’esports digitals. Disposem d’una Llei, un Pla Estratègic, un departament especialitzat a Andorra Business, una Lliga de Videojocs i un model consolidat en sim racing, el de l’ACA. Tot i això, som conscients que les dones tenen un accés encara molt limitat als esports tradicionals, i hem copsat que aquesta situació es trasllada als esports digitals. És per això que l’ACA i els nostres partners tenim la voluntat ferma d’accelerar, de manera decidida, els canvis necessaris per a assolir la igualtat de gènere en els eSports». I ha continuat: «Davant d’aquest repte, ACA eSports inicia un ambiciós projecte i incorpora una nova disciplina d’esport digital. Una disciplina de ciclisme de simulació, sim cycling, que, de manera decisiva, estructurada i realista, farà canviar la realitat de l’esport femení a Andorra».

 

 

CICLISME SIMULAT: FEMENÍ

L’esportista andorrana Magalí Salomon va iniciar la trajectòria esportiva en el ciclisme real. Després de més d’un any competint a l’equip del Nacional 2 de Massi, va disputar el Campionat d’Espanya i Catalunya, va aconseguir ser quarta a la contrarellotge sub-23 i, posteriorment, va ingressar a l’Abadie Group Team. Amb el Nacional 2 va competir a la Copa de França, a més de copes catalanes. Després de patir una caiguda, va començar un procés de recuperació que la va portar a córrer per la muntanya. A partir d’aquí, es va iniciar en el món del trail running, i el que va fer canviar de manera decidida la seva trajectòria esportiva va ser guanyar el Campionat del Món de vertical. Ha aconseguit ser top 20 d’Europa, ha disputat el Campionat del Món sènior de trail, en què va aconseguir la dotzena posició, i des de fa uns mesos ha passat a formar part del projecte ACA eSports Sim Cycling. En aquest sentit, ha comentat: «Si bé actualment estic complint un calendari esportiu de trail, m’he compromès amb el projecte ACA eSports Sim Cycling convençuda que tinc la capacitat de donar el millor de mi i dedicar-me a un àmbit esportiu que totes i tots els que estem en el projecte estem descobrint. Esportivament, estem fent real una estructura esportiva que dona oportunitats de competir al màxim nivell mundial a dones d’Andorra».

Per la seva banda, Anna Sonnery, de nacionalitat francesa i resident a Andorra, va iniciar el seu camí esportiu en la disciplina del triatló. El seu millor resultat en aquest àmbit és el cinquè lloc del Campionat francès de duatló i la sisena posició del Campionat de França de triatló. Té una molt bona experiència en competicions de ciclisme amb l’Abadie Group Team, on va coincidir amb Salomon. Sonnery s’ha mantingut vinculada a l’esport del ciclisme durant diverses temporades, i amb Salomon són les dues ciclistes de l’equip ACA eSports Sim Cycling. Sonnery ha afirmat: «Estic molt satisfeta de com ha anat tot. Des del punt de vista esportiu, és un gran repte, un repte diferent que estem treballant en equip, però també és una gran oportunitat per a crear referents femenins dins d’un esport com el ciclisme, que les nenes somiïn, que tinguin una disciplina i que es formin en allò que vulguin, perquè totes i tots tenim la capacitat per a fer-ho».

TRENCANT BARRERES

Durant els darrers cinc anys, ACA CLUB ha liderat el projecte ACA eSports, inicialment centrat en l’automobilisme virtual, la disciplina escollida pel Club per endinsar-se en el món dels eSports. Després d’un llarg període de treball i aprenentatge, els responsables del projecte van valorar que un dels grans reptes que no s’ha pogut superar és incorporar nenes i noies al projecte de sim racing. En aquest sentit, Toti Sasplugas, secretari general d’ACA CLUB, ha explicat: «Si bé hem tingut noies que han ingressat a l’ACADEMY i han completat estapes formatives com a pilots digitals, ens trobem que apropar noies i nenes al projecte té diverses complexitats, les mateixes que es troben en l’automobilisme real. Fa poc la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) va compartir els resultats d’una enquesta que es va fer en l’àmbit internacional durant l’any 2023 per copsar, entre altres aspectes, la situació de les dones en el món del motorsport digital, i la dada concloent va ser molt alarmant: en el món del sim racing només hi ha un 2 % de dones —entre pilots, coachs, enginyeres de dades, responsables de comunicació—, mentre que el 98% són homes».

Aquest mateix resultat es trasllada al món del motorsport real, en què la FIA ja té diverses línies d’actuació, una de les quals és la comissió Women in Motorsport, que, entre molts altres objectius, té promoure el lloc de la dona en l’esport del motor i demostrar que aquest esport està obert a les dones en tots els aspectes, ja sigui com a competidores, oficials, caps d’equip, enginyeres, mecàniques, etc.

Sasplugas ha remarcat: «L’any passat vam tenir l’oportunitat de participar en la primera setmana olímpica d’esports digitals, en concret, esports de simulació, organitzada pel Comitè Olímpic Internacional (COI), amb seu a Singapur, i en aquest esdeveniment vam entendre que, pel gran interès del COI, per comunitat i perquè és una gran oportunitat per a democratitzar el món dels esports digitals, el ciclisme era una bona opció per a explorar i avançar en un nou projecte, creat per dones i per a les dones». I hi afegeix: «L’any passat, i com a novetat per als nois dels grups ACADEMY i per al TEAM d’ACA eSports Sim Racing, vam incorporar un preparador físic, en Kilian Folguera, que va resultar tenir la formació i l’experiència necessàries per a desenvolupar un projecte esportiu de ciclisme digital».

En efecte, després d’entendre l’ecosistema del ciclisme digital (sim cycling) i de valorar-ne els diferents aspectes, elsƒ responsables d’ACA eSports van començar a dissenyar el projecte. A final de l’any 2023, i amb el vistiplau del Consell Directiu del Club, es va compartir el projecte amb els partners d’ACA eSports: Andorra Telecom, Creand, Comú d’Andorra la Vella i Andorra Business. Tots els patrocinadors van acordar tirar endavant la nova iniciativa i incorporar noves marques endèmiques del sector. En aquest sentit, concretament per al projecte de sim cycling, es van sumar al projecte: Vilatomat, Tactic i Number #A. L’acord amb Viladomat —reconeguda botiga d’esports, especialitzada en el sector del ciclisme, tant real com virtual— ha permès incorporar, entre altres coses, bicicletes de la marca LIV, una marca dissenyada i fabricada per dones. Per la seva banda, l’empresa catalana Tactic, amb més de quinze anys d’experiència en el disseny i en la fabricació d’indumentària tècnica per a dones ciclistes, ha fabricat la indumentària de les dues esportiste i ha posat a disposició d’ACA eSports tota l’experiència recollida durant els més de deu anys de patrocini de l’equip femení Massi-Tactic UCI Women’s Team. Per acabar, la marca d’ulleres Number #A es va sumar al projecte amb la seva línia d’ulleres per a ciclistes.

Sasplugas hi ha afegit: «Per al Consell Directiu, liderat pel president, Enric Tarrado Vives, aquest és un projecte absolutament estratègic. També ha estat clau que els partners inicials d’ACA eSports ho entenguessin i se’l fessin seu». De fet, Andorra Telecom, que fa anys que promou el rol de la dona en l’àmbit de les noves tecnologies, ha augmentat el patrocini, i també ho ha fet Andorra Business, que ha vist l’oportunitat de situar Andorra en una comunitat que creix dia rere dia. Sasplugas afegeix: «Viladomat, Tactic i Number #A són tres marques del sector que han entès de seguida el projecte, i hi han sumat tota la seva experiència i les de les marques que representen».

CALENDARI ESPORTIU

Salomon i Sonnery ja són en fase de pretemporada, i segueixen l’esquema d’entrenaments marcat pe r l’entranador esportiu, Kilian Folguera, llicenciat en ciències físiques de l’esport i amb dos màsters en alt rendiment esportiu i cíclics. I Amb formacions sobre fisiologia de la dona.

Folguera, ha dit: «Actualment, estem en el període preparatori de la temporada. Treballem amb un objectiu físic en aquesta primera etapa, que consisteix a fer la transició d’un esport exterior a un d’interior i aconseguir un perfil més anaeròbic. D’altra banda, l’objectiu esportiu consisteix a conèixer les plataformes, situar-nos al nivell que estem i entrenar-nos amb carreres d’un dia i carreres d’una setmana. A llarg termini, volem que l’Anna i la Magalí estiguin preparades per a afrontar la selecció i representar Andorra als Mundials».

Tot plegat, les dues ciclistes començaran el calendari esportiu a partir del mes d’octubre i el finalitzaran el febrer del 2025. Entre les curses principals, tenen previst participar en el Tour Zwift, amb competicions com ara Greater London Flat, Innsbruck i Watopia.

ZWIFT, B-KOOL, MYWOOSH

Des que el cicisme digital va començar a tenir rellevància, la Unió Ciclista Internacional (UCI) va detectar l’oportunitat i va avançar molt ràpid en la consecució d’acords amb les diferents plataformes que es van consolidar en l’ecosistema del sim cycling.

El projecte ACA eSports Sim Cycling ha començat a treballar amb la plataforma Zwift, atès que es tracta d’una aplicació que permet fer entrenaments i té una àmplia disponibilitat de carreres diàriament.

La plataforma Zwift actualment acull les grans competicions, com ara el Tour de França (masculí i femení). Fins a l’any 2023 va ser la plataforma que acollia els Mundials de ciclisme d’eSports i ja disposa de més de 20.000 clubs donats d’alta. Entre les competències principals, hi ha la Zwift Racing League, que l’any passat va registrar 1.800 equips i 150.000 corredors en carreres de tots els nivells. La comunitat de Zwift és de prop 2,5 milions de persones usuàries.

MyWoosh és una altra de les aplicacions de ciclisme indoor. L’UCI ha segellat un acord perquè sigui l’única plataforma que acollirà els recorreguts dels propers tres Mundials de carretera i contrarellotge.

Finalment, l’equip ACA eSports Sim Cycling també farà entrenaments a la plataforma B-Kool, l’única que, de moment, ha digitalitzat els vint-i-un ports d’Andorra mitjançant un acord amb Andorra Turisme. Si bé no és una plataforma enfocada a la competició, sí que és una aplicació que congrega un gran públic, amateur i professional de la zona ibèrica, a més de disposar d’un seguit de funcionalitats que la fan més interessant des del punt de vista dels entrenaments i del rendiment esportiu.


TOTES LES NOTICIES

Novetats, notícies, consells… al teu correu electrònic

×