Notícies

El Club t’informa sobre la nova restricció de circulació a Barcelona

El Club t’informa sobre la nova restricció de circulació a Barcelona

Com afecten les restriccions de circulació per contaminació de Barcelona als vehicles matriculats a l'estranger

11/11/2019

Com afecten les restriccions de circulació per contaminació de Barcelona als vehicles matriculats a l'estranger?

A partir de l'1 de gener del 2020 l'Autoritat Metropolitana de Barcelona aplicarà de manera permanent les mesures de restricció de circulació que ja s'estan aplicant en episodis d'alta contaminació. Aquest episodis solen produir-se només dos o tres cops l'any, mentre que a partir de l'any que ve les mesures seran de caràcter permanent.

Quina és la zona de restricció?

La Zona de Baixes Emissions permanent té una superfície de 95 quilòmetres quadrats, i inclou pràcticament tot Barcelona i les àrees de Sant Adrià de Besòs, l’Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Cornellà de Llobregat més properes a les rondes.

Quins vehicles es veuen afectats per les restriccions?

Els nomenats vehicles contaminants:

  • Turismes amb motor de gasolina matriculats abans del gener del 2000 i amb motor dièsel matriculats abans del gener del 2006.
  • Furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994.
  • Motos i ciclomotors matriculats abans del 2003, anteriors a Euro 2.
  • Camions i vehicles professionals (entre d'altres, els autobusos): els vehicles inclosos en les categories N1, N2, N3 i M2, M3 tindran una moratòria d'un any per adaptar-se a la normativa.

S'exclouen de les restriccions els vehicles d’emergències (policia, bombers i ambulàncies) i vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

Quan s’aplicaran aquestes restriccions?

A partir de l'1 de gener del 2020 els vehicles contaminants tindran restringida l'entrada a la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 h.

Com acreditar si un vehicle és o no contaminant?

Els vehicles amb matrícula estrangera —andorrana— hauran de passar un tràmit previ per comprovar si compleixen o no els requisits per circular a la zona. Segons el servei de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a mitjans de novembre es posarà en marxa el web www.zbe.barcelona.cat, on els conductors podran validar si el seu vehicle compleix els requeriments per circular per la zona de baixes emissions o no. Caldrà adjuntar la documentació tècnica del vehicle i la gestió tindrà un cost de 5 €.

També es podrà fer presencialment a l'oficina de l'Autoritat Metropolitana de Barcelona (Carrer 62, 16-18, Zona Franca, 08040 Barcelona, tel. +34 93 223 51 51), però ens recomanen fer-ho per via telemàtica, "un procés senzill, de pocs passos", assegura Marc Iglesias, responsable de Projectes de Mobilitat de l'AMB.

Els vehicles que hagin estat classificats com a contaminants i que tot i així vulguin entrar a la zona de baixes emissions ho podran fer demanant una autorització diària, que té un cost de 2 € i que es podrà fer servir un màxim de 10 cops l'any.

Cal acreditar tots els cotxes andorrans?

  • Sí, si viatges a Barcelona durant els períodes de restriccions (de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 hores).
  • Es recomana, en cas de circular per Barcelona en cap de setmana o festius.

Com es controlaran els vehicles?

No serà necessària la col·locació d'un distintiu ambiental en el vehicle.

La Guàrdia Urbana de Barcelona controlarà la circulació mitjançant un sistema de càmeres situades a les entrades de les rondes que llegiran les matrícules dels vehicles.

S'està treballant per compartir la informació entre diferents ciutats europees que tenen zones de restricció de trànsit, de manera que un cop fet el tràmit en un lloc no caldrà repetir-lo per poder circular per altres zones urbanes.

Sancions

Es preveuen sancions d'entre 200 € i 999 € sense episodi de contaminació i de 499 € a 1.803 € quan hi hagi episodi de contaminació. Malgrat que la ZBE s’estrenarà l’1 de gener, no es començarà a multar fins a l’1 d’abril del 2020.

On pots consultar les restriccions en altres ciutats europees?

Al web d'Urban Access Regulations in Europe: https://urbanaccessregulations.eu/

 


TOTES LES NOTICIES

Novetats, notícies, consells… al teu correu electrònic

×