Notícies

L’Automòbil Club d’Andorra ha presentat el llibre històric “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”

L’Automòbil Club d’Andorra ha presentat el llibre històric “Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li”

L'esdeveniment aplega tota la família automobilística del país

19/11/2021

L’Automòbil Club d’Andorra ha presentat aquest dimarts a l’Auditori Nacional d’Andorra, a Ordino, el llibre Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li, obra que resumeix la història del Ral·li d’Andorra des del seu naixement al 1970 fins a l’any 2021, en què ha celebrat la seva cinquantena edició.

En l’acte han intervingut Sílvia Riva González, ministra de Cultura i Esports del Govern d’Andorra, Jean Todt, president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), i Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra. També hi han participat Toti Sasplugas, secretari general de l’ACA, i alguns dels pilots andorrans i catalans que han guanyat alguna de les edicions disputades: Josep March, que va vèncer en la primera edició, Carles Santacreu, Toni Riberaygua, Gerard de la Casa, Jordi Ventura, Josep Maria Membrado, Ferran Font i Laura Carrancà Joan Carrancà , aquest darrer el primer andorrà a guanyar el ral·li en la seva versió de regularitat.

L'esdeveniment ha congregat un gran nombre d'aficionats i ha reunit la família automobilística andorrana al voltant de la prova degana del motor al Principat. Enric Tarrado Vives, president de l’Automòbil Club d’Andorra, ha aprofitat el seu torn de paraula per afirmar: “L’ACA és històricament esport del motor, és la Federació Nacional d’Automobilisme, amb una llarga tradició organitzativa en proves de muntanya i, com és cas d’avui, en ral·lis. Proves que ajuden a la dinamització econòmica i esportiva del país i són un altaveu de la marca Andorra més enllà de les nostres fronteres. L’ACA és avui el Club de la mobilitat, un referent en projectes per a la millora de la mobilitat a casa nostra i el màxim impulsor de les campanyes nacionals de prevenció d’accidents. Però avui i en aquest acte, l’ACA és també cultura: aquest llibre és una petita aportació del club a la cultura”.

Al seu torn, el president de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), Jean Todt, ha manifestat: “Em sento molt content i tinc molta curiositat per llegir el nou llibre que se m’ha entregat aquest matí. Tinc una simpatia especial per a aquest país, molt lloable amb valors i tradició. Estic molt content del que s’ha fet a l’àmbit automobilístic a aquest país”.

L’Automòbil Club d’Andorra va néixer el 1954 i des d’aquell any ha anat desenvolupant una intensa activitat esportiva, que va començar amb l'organització de les primeres pujades a ports de muntanya, entre elles la mítica Pujada d’Hivern al Port d'Envalira. Més tard van arribar les proves de muntanya i els ral·lis, una disciplina molt estesa a Europa i, amb ells, una gran oportunitat per contribuir a organitzar proves esportives que donessin un impuls a la projecció del país.

El 1970, amb una gran visió estratègica, el president Gil Torres i la seva junta van organitzar la primera edició del Ral·li de les Valls d'Andorra, a dia d’avui una prova que s'ha convertit en un referent d’èxit de participació i competitivitat. El Ral·li d’Andorra va néixer com una cursa de velocitat i des de 2012 s'ha convertit en una de les grans cites de la regularitat per a clàssics del sud d'Europa. Aquest canvi d'orientació li va donar un impuls en un moment en què la participació anava de baixada i li ha permès arribar al 2021 en un esplèndid estat de forma. En l'edició d'enguany ha cobert les 80 places previstes dues setmanes abans del tancament d'inscripcions.

L’autor del llibre és Josep Autet Soler, reconegut professional en automobilisme esportiu històric i bon coneixedor de la trajectòria de l’ACA. Juntament amb Anna Vives, directora de l’Agència de Notícies Andorrana, han conduit l’acte al qual hi han assistit 140 persones, sota un estricte protocol degut a la situació sanitària actual.

En l'acte de presentació, Autet ha conversat amb alguns dels protagonistes del llibre, que han explicat anècdotes d'èpoques pretèrites, rivalitats ja superades, aprenentatges accelerats, experiències viscudes i projectes somiats. Entre històries i dades ha despuntat la idea que dona nom al llibre: que Andorra és un país petit però que té unes carreteres i una orografia que li permeten fer un ral·li sencer dins del seu territori, i un ral·li, a més, que atrau participants d'arreu.

Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li és una obra de 192 pàgines en 4+4 tintes i format de 22,50 x 22,50 centímetres en paper reciclat de 130 grams, tapa rústica plastificada amb solapes i enquadernat cosit. Es tracta d'un recorregut imprescindible per a qualsevol aficionat que vulgui degustar el veritable sabor del que suposa aquesta llegendària competició i gaudir al màxim de la seva història mitjançant una curosa selecció de fotografies i una investigació periodística que recull, amb rigor absolut, els principals successos i aspectes més rellevants de la mítica prova andorrana.

El llibre també conté una sèrie de biografies dels principals guanyadors de la competició, que són també els pilots andorrans més destacats al llarg de la història, la majoria d’ells triomfadors en curses i campionats d'Espanya i fins i tot d’Europa. A més dels que han intervingut en la presentació, també hi ha les biografies, entre altres, d’Antoni Puigdellívol, Joan Aleix i Joan Vinyes Casanovas, ja desapareguts.

L'obra es pot adquirir exclusivament a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra, al carrer Babot Camp, 13, AD500 Andorra la Vella, de dilluns a divendres de 9 a 18 h. Per a més informació contacteu-nos al +376 803 400 o a aca@aca.ad. Preu: 65,00 €.


TOTES LES NOTICIES

Novetats, notícies, consells… al teu correu electrònic

×