Notícies

L'esport del motor i les dones a l'ACA

L'esport del motor i les dones a l'ACA

Tres dones finalitzen el programa de formació d'oficials i comissaris

19/06/2019

Tres dones finalitzen el programa de formació d'oficials i comissaris.

Les dones en el món de l'esport automobilístic, fins no fa gaire, semblava ser una idea en què confluïen dos conceptes antagònics. Però l'Automòbil Club d'Andorra (ACA) en particular i la Federació Internacional de l'Automòbil (FIA) en general, treballen des de fa anys amb la premissa d'integrar les dones en diferents aspectes dins del sector de la mobilitat, al voltant del món.

Tres comissàries de l'ACA

Danika DimovaExemple d'això, ha estat la recent finalització de la segona promoció 2019 de la formació d’oficials i comissaris esportius de l'àrea ACA Esport, a partir de la qual, la Danika Dimova, Laura Baffino i Àngela Núñez han resultat, amb les seves respectives llicències, comissàries i oficials FIA en carreres esportives.

Diferents motivacions i raons han arribat a portar a la Danika, a la Laura i a l' Àngela a participar en el programa. Una afició compartida en família, l'experiència de participar en carreres o la simple curiositat com a espectadora, han portat a aquestes tres dones a ser les primeres comissaries, del que serà, La Pujada Arinsal 2019 aquest cap de setmana.

Àngela Núñez "Durant l'hivern vaig acompanyar a la meva parella durant tots els dies de les GSeries, ell ja havia finalitzat el programa. Vaig gaudir molt de l'experiència, ja havia estat també en algunes concentracions de cotxes, realment és un món que t'atrapa i una experiència molt satisfactòria", comenta l’Àngela. La Danika, per la seva banda, explica: "Vaig tenir l'oportunitat de participar en un cotxe durant una de les edicions del Ral·li d'Andorra, em va agradar moltíssim aquesta prova i el món del motor i vaig decidir apuntar-me a la formació". La Laura afegeix: "Sempre he estat espectadora en diferents curses i és un món que m'agrada molt, per això em vaig decidir a participar en la formació que ofereix l'ACA i realment les expectatives que tenia, s’han vist superades". Totes 3, han assenyalat que tant durant el desenvolupament del programa, com a les reunions de l'equip d'organització de cara a La Pujada Arinsal 2019, s'han sentit molt ben acollides i còmodes amb aquesta nova experiència. Coincidint en el fet, que independentment dels motius personals de cadascuna, es van trobar en un curs molt professional que a més d'aportar coneixements específics sobre el món de les carreres, també permet accedir a informació genèrica, tal com respondre a situacions d'emergència, entre d'altres.

En aquest sentit, Toti Sasplugas, secretari general de l'Automòbil Club d'Andorra explica: "El nou programa de formació d'oficials i comissaris va ser una gran novetat durant el 2018 amb un total de 30 oficials i comissaris. Amb aquest programa obtens la llicència de comissaris oficials FIA, que permet, als que el finalitzen, exercir com a tals en proves en l’àmbit internacional".

Laura Baffino

Dones en l'esport automobilístic arreu del món

La FIA així com els diferents Automòbils Club arreu del món, porten anys desenvolupant diferents vies de treball per potenciar el reconeixement de les dones en el món del motor, i de mostrar que l'esport automobilístic està obert a les dones en tots els seus aspectes, ja sigui com a participants, oficials, caps d'equip, enginyeres, mecàniques, etc.

Referència d'això ha estat la creació de la Comissió de Dones en l'Esport Automobilístic (FIA, 2009) amb la presidenta, Michèle Mouton, qui lidera un organisme amb més de 70 representants escollits per les seves autoritats esportives nacionals, i que treballen amb l'objectiu d'implementar iniciatives en els seus respectius països, crear una cultura d’automobilisme que faciliti i valori la plena incorporació i participació de les dones en tots els aspectes de l'esport automobilístic.

David Fraissinet, director general de l'ACA comenta: "Aquesta comissió es reuneix quatre vegades a l'any i en la seva agenda entren tant les línies de treball de la FIA en general, com els diferents projectes que puguin estar desenvolupant els representants d'aquesta comissió en l’àmbit local".

Un món d'igualtat d'oportunitats

En efecte, la comissió treballa en diferents projectes i per tant, línies d'intervenció:

1_Hi ha el programa d'ambaixadores en què vuit dones referents del món del motor, representen diferents àrees d'integració de les dones.

2_El Programa Europeu de Dones Joves de la FIA, un model de competència de kàrting per a la promoció i el desenvolupament de dones joves en l'esport del motor de base.

3_El programa ‘DETECTION CELL’, on un equip femení treballa amb la premissa de detectar a les conductores i copilots amb talent i ajudar-les a assolir el nivell més alt en l'esport del motor; en aquest sentit, la comissió llançarà properament una Acadèmia de Conductores de la FIA, amb l'objectiu d'oferir capacitació significativa i oportunitats substancials a les conductores seleccionades. Dins d'aquesta àrea també hi ha la ‘FIA CIK TROPHY ACADEMY’, un trofeu que reuneix els millors talents femenins amb edats compreses entre els 12 i 14 anys al voltant de 40 països del món.

4_Pel que fa al món de l'enginyeria, la comissió treballa sota el lema: ‘ENGINEER YOUR CAREER’ i ha generat un espai adreçat específicament a encoratjar a més nenes a que assumeixin l'enginyeria com una carrera. S’expliquen les possibles carreres obertes als estudiants d'enginyeria, fins i tot en enginyeria mecànica, aeroespacial, civil i elèctrica, amb la majoria d’habilitats que es poden aplicar a un entorn esportiu.


TOTES LES NOTICIES

Novetats, notícies, consells… al teu correu electrònic

×