ACTUALITAT

Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li


Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li
Publicat el: 19/11/2021

Ral·li d’Andorra. Un petit país, un gran ral·li és un llibre històric sobre el ral·li que l’Automòbil Club d’Andorra va organitzar per primera vegada l’any 1970 i que el passat mes de setembre va celebrar la 50a edició. Des de 2012 el Ral·li d’Andorra és una prova de regularitat (no de velocitat) per a vehicles clàssics i una de les grans cites en aquesta matèria del sud d'Europa. 

L’Automòbil Club d’Andorra es va crear l’any 1954, el 1963 va organitzar les primeres curses de velocitat en muntanya i fins l’any 1970 no va muntar el primer ral·li de velocitat (abans ja n'havia organitzat de turisme-regularitat).

L’autor del llibre és Josep Autet Soler, català de Vic de 63 anys, reconegut professional en automobilisme esportiu històric, autor d’altres obres d’aquest tema i bon coneixedor de la trajectòria de l’ACA en ser col·laborador en la comunicació de la Comissió Esportiva de l'entitat.

L’obra fa un repàs de totes les edicions, amb una breu crònica del que va passar cada any, fotografies i una fitxa tècnica amb les dades bàsiques: data, puntuabilitat, llocs de sortida i arribada, itinerari, nombre de participants, els deu primers classificats, etc.

El llibre també inclou dos reportatges, un sobre l’inici de l’Automòbil Club d’Andorra en les proves turístiques de regularitat abans esmentades, que van ser les primeres organitzacions en carretera de l’ACA i, també, un reportatge que resumeix l’activitat anual de la Comissió Esportiva de l’entitat i que situa el Ral·li d’Andorra com a epicentre de l’activitat esportiva que l’ACA ha fet al llarg de tots aquests anys.

Per acabar, l'obra inclou també una sèrie de biografies dels principals pilots guanyadors de la prova i que han deixat petjada en el Ral·li d’Andorra, que són també els pilots andorrans més importants del darrer mig segle, la majoria d’ells triomfadors en curses i campionats d'Espanya i fins i tot d’Europa: Josep March, Antoni Puigdellívol, Joan Vinyes (pare i fill), Joan Aleix, Carles Santacreu, Gerard de la Casa, Toni Riberaygua, Ferran Font, Ferran Urteu, Carles Puig, etc. Aquesta serà la primera vegada que tots aquests pilots quedaran reunits en una mateixa publicació històrica, la qual cosa converteix el llibre en una obra de consulta.

El llibre té 192 pàgines en 4+4 tintes i format de 22,50 x 22,50 centímetres en paper reciclat de 130 grams, tapa rústica plastificada amb solapes i enquadernació cosida. Aquest volum, a més del dia de la presentació, es podrà adquirir exclusivament a les oficines de l’Automòbil Club d’Andorra (Babot Camp, 13, Andorra la vella, +376 803 400, aca@aca.ad) al preu de 65 €. També a la venda al Fnac Andorra