Notícies

Temporada decisiva per a Frank Porté: F4 real i F4 Virtual

Temporada decisiva per a Frank Porté: F4 real i F4 Virtual

Campionat FFSA F4, campionat F4 iRacing i FIA Motorsport Games 2024

26/03/2024

 • L’andorrà és el primer pilot que combina els dos universos de l'automobilisme, el real i el digital, en una sola disciplina: competirà durant tot un any a F4
 • És la segona temporada que disputa el prestigiós campionat francès FFSA F4
 • També seguirà el calendari de competicions d’F4 de la plataforma iRacing, el primer d'aquesta disciplina amb el suport de la FIA

Les instal·lacions del centre comercial illa Carlemany han acollit avui la presentació del pilot d'automobilisme digital i real Frank Porté. L’andorrà, que només té disset anys, ha passat per l'ACA eSports ACADEMY, s’ha incorporat a l'ACA eSports TEAM, durant la temporada 2023 va començar a competir en el prestigiós campionat francès FFSA F4 i l’any 2024 complirà un calendari esportiu exigent: torna a disputar el campionat francès i hi afegeix les cites de la plataforma d'automobilisme digital iRacing, en la disciplina d’F4, amb la certificació de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA).

Del motorsport digital al real

Frank Porté va començar la formació com a pilot en el marc de l'ACA eSports ACADEMY. Després d'haver superat aquesta etapa i havent estat protagonista d'una gran progressió, l'staff del projecte d'automobilisme digital de l'ACA CLUB, l’ACA eSports, va valorar de manera positiva l’opció que s’incorporés com a membre de l'ACA eSports TEAM, de manera que va disputar els campionats previstos al calendari de l'equip andorrà de sim racing.

Porté va tenir un paper destacat a l’equip de l’ACA eSports i va aconseguir uns resultats destacats en els campionats que va disputar.

No obstant això, ateses les característiques de Porté, a final de l'any 2022 va tenir l'oportunitat de participar en un test d’F4 a Le Mans, va aconseguir uns registres excel·lents i va ser convocat a competir en el prestigiós campionat francès.

FFSA F4: la base dels pilots d’F1

El campionat FFSA F4 és el pas intermedi obligat per a tots els pilots que aspiren a arribar a l’F1. La majoria acumulen deu anys o més en el món del kàrting, de manera que hi ha molt pocs casos que hi arribin des d'altres modalitats d'automobilisme.

Frank Porté va accedir al campionat després de completar un test en què va destacar per sobre dels altres pilots que hi van participar. Toti Sasplugas, secretari general de l’ACA CLUB, explica: «En Frank és un pilot que reuneix totes les condicions per a ser un professional en aquest àmbit. A l’ACA eSports ha registrat una evolució molt ràpida, té disciplina, molta immediatesa en la capacitat d'anàlisi, i escolta i aprèn molt ràpid per a trobar totes les dècimes possibles i millorar els temps. Des del projecte ACA eSports, i en concret, també, com a Federació Nacional d’Automobilisme, li donem suport tant amb hores de dedicació amb el coach esportiu, Alvaro Otero, com amb sessions amb el psicòleg esportiu, Sergi Marsal; el preparador físic, Kilian Folguera, i l’optometrista, Lucila To. I també li facilitem al màxim possible els entrenaments al simulador abans de cada cursa d’FFSA F4».

Actualment, Porté ja ha participat en els entrenaments previs del campionat francès. El calendari d’F4 real consta de les dates següents:

 • Round 1: Nogaro, del 30 de març a l'1 d'abril.
 • Round 2: Lédenon, del 10 al 12 de maig.
 • Round 3: Spa-Francorchamps (BEL), del 21 al 23 de juny.
 • Round 4: Nürburgring (DEU), del 26 al 28 de juliol.
 • Round 5: Magny-Cours, del 23 al 25 d'agost.
 • Round 6: Dijon, del 13 al 15 de setembre.
 • Round 7: Le Castellet, del 4 al 6 d'octubre.

Porté explica: «El meu somni és dedicar-me professionalment al món del motor. Aprendre a pilotar al simulador m’ha permès tenir una gran experiència inicial, m’ha donat molta tècnica de conducció. Els meus antecedents d’abans de competir en el món real venen del món digital i de participar en diferents curses al Circuit Andorra - Pas de la Casa. Durant l’any 2023 vaig superar la fase d'aprenentatge i aquest 2024 espero aconseguir molt bons resultats. Tinc molta feina per endavant i cursa rere cursa, gràcies als consells dels tècnics, dels mecànics, del coach, i amb l'experiència adquirida, penso que podré estar entre els primers de la graella».

Porté alternarà les dates del campionat FFSA F4 amb les del primer campionat a iRacing d’F4 amb segell FIA. La FIA s'ha proposat acompanyar diferents campionats i la disciplina F4 és la primera escollida, amb l’objectiu global d’augmentar i professionalitzar la participació en l'esport del motor digital arreu del món. Les dates d’aquest campionat estan pendents de definir.

El pilot andorrà remarca: «Actualment, tinc confiança en el cotxe i soc capaç de competir en un entorn d’alt rendiment. La preparació de les carreres al simulador és clau per a rendir al màxim en els dos àmbits de competició. Així, reproduir les situacions amb què em puc trobar als circuits reals és molt important i m’ajuda a preparar-me moltíssim. Aquest any és per a aconseguir podis, tant a la competició real com a la digital».

FIA MOTORSPORT GAMES 2024

Els FIA MOTORSPORT GAMES, també coneguts com a Olimpíades de l’automobilisme, celebraran la tercera edició a final d’octubre vinent. Després de passar per Roma (2019) i per Marsella (2022), aquest any València acollirà l’esdeveniment.

La FIA ha ampliat les disciplines de competició. L’any 2022, a Marsella, n’hi va haver un total de setze i aquest any a València n’hi haurà vint-i-sis.

Pel que fa a l’automobilisme digital, la FIA ha programat dues competicions: F4 (iRacing) i GT3 (Assetto Corsa Competizione). Frank Porté participarà representant Andorra a la competició d’F4.

Porté conclou: «Serà un any de molta feina i molts sacrificis. Vull aconseguir els millors resultats i tornar de València amb una medalla».

Suport a Frank Porté

El pilot andorrà té el suport de Feed Racing i rep la col·laboració de Direct Pay Health Care, The Lodge Arinsal, Seuwagen, WeCamper, Andbank, Multissegur Assegurances, Gasopas, Andorra Turisme, Grup Hiper Pas / River Andorra, Nomading Camp.

L’ACA CLUB, com a Federació Nacional d'Automobilisme, acompanya el projecte de Porté des de l'àrea de l'ACA eSports, on és membre de l’equip de sim racing.


TOTES LES NOTICIES

Novetats, notícies, consells… al teu correu electrònic

×